WHITE GRAPE - " VIOGNIER"

2013-08-04 10:24

Το Viognier είναι μια ποικιλία από την οποία παράγονται τα ομώνυμα λευκά κρασιά, καθώς και το Γαλλικό κρασί Condrieu στην κοιλάδα του Ροδανού. 

Η ιστορία του Viognier είναι άγνωστη. Πολλοί υποστηρίζουν ότι είναι ένα αρχαίο σταφύλι με προέλευση από την Δαλματία, που έφτασε στην κοιλάδα του Ροδανού από τους Ρωμαίους. Αλλά και η προέλευση του ονόματος είναι άγνωστη. Κάποιοι θεωρούν ότι προέρχεται από τη Γαλλική πόλη Vienne, που κατά την αρχαιότητα υπήρξε σημαντική βάση των Ρωμαίων.

Κάποτε το Viognier ήταν πολύ διαδεδομένο. Σήμερα η καλλιέργειά του περιορίζεται στην Γαλλία σχεδόν αποκλειστικά στην περιοχή του βόρειου Ροδανού. Είναι άξιο προσοχής ότι το 1965 η παραγωγή περιορίστηκε μόλις στα 1.900 λίτρα(!), αλλά από τότε η δημοτικότητα αλλά και η τιμή του κρασιού ανέβηκε, με αποτέλεσμα να αυξηθεί και πάλι η καλλιέργειά του, και σήμερα καλύπτει περίπου 3 τετραγωνικά χιλιόμετρα.

Η καλλιέργειά του είναι δύσκολη, κυρίως λόγω της ευαισθησίας του σε ασθένειες, αλλά και της απρόβλεπτης απόδοσής του, καθώς και της ανάγκης να τρυγηθεί ακριβώς όταν πρέπει, δεδομένου ότι τόσο ο πρόωρος όσο και ο καθυστερημένος τρύγος δίνουν απαράδεκτα κρασιά.

Από το 1990 και μετά η καλλιέργειά του επεκτάθηκε σε διάφορα μέρη του κόσμου, με κυριότερα την Καλιφόρνια και την Αυστραλία, καθώς και σε Αργεντινή, Χιλή, Βραζιλία και Ουρουγουάη στην Νότιο Αμερική.

Τα κρασιά Viognier είναι γνωστά γιέ το ανθώδες άρωμά τους, παρόμοιο με αυτό του Μοσχάτου αλλά και του Riesling. Παρά το γεγονός ότι κάποια κρασιά, ιδιαίτερα αυτά της Γαλλίας, μπορούν να παλαιωθούν, τα περισσότερα πίνονται φρέσκα. Τα κρασιά είναι συνήθως ξηρά, παρά το γεγονός ότι τόσο το χρώμα του όσο και τα αρώματά του συναντώνται κυρίως σε γλυκά κρασιά. Με χαμηλή οξύτητα, χρησιμοποιείται και σε συνδυασμό με άλλες ποικιλίες (κυρίως Syrah), για να "μαλακώσει" τα παραγόμενα κρασιά, καθώς και με ερυθρές ποικιλίες, για να προσθέσει αρώματα.

Η έντονα αρωματική και φρουτώδης υφή του κρασιού του επιτρέπει να συνδυάζεται καλά με έντονες γεύσεις και κουζίνες της Ανατολικής Ασίας. Ταιριάζει εξαιρετικά με sushi και sashimi, καθώς επίσης με πολλά Γαλλικά τυριά. 

Πίσω